Dagbladet 29. januar 2006


Fotball og nisser

Harald Flor

Kurt Johannessen
«Fotball med meir»
Peter Johansson
«Jättekul!»
Akershus Kunstnersenter, Lillestrøm.
To innbyrdes ulike kunstnere med humor som innfallsvinkel.

Brødtekst: KUNST: Det er mer enn navnelikhet mellom Peter Johansson fra Sverige og Kurt Johannessen, som nå stiller ut sammen i Akershus Kunstnersenter på Lillestrøm. Begge har ofte en underfundig inngang med en god dose humor i sin kunst, og på ulikt vis agerer de selv med som ledd i sine aktiviteter. Men i valg av virkemidler er de ofte for rene motpoler å regne. Kroppsspråket til performance-kunstneren Kurt Johannessen har aldri blitt forbundet med sportslige aktiviteter. Men nå avslører dalingen med base i Bergen, en hittil ukjent side som fotballspiller med over 100 kamper og fem scoringer for sjettedivisjonsklubben Skansemyren. Mottoet «Fotball med glimt i øyet» på klubbtrøya gir en pekepinn om at spillet på gras og grus er preget av andre ideer og strategier enn de som hersker i både Brann-land mellom de sju fjell og i den mer flatlendte Kanari-regionen.
Foredrag: Kurt Johannessen og et par av hans medspillere kan oppleves via video, hvor en performance i foredragsform trolig går bedre hjem hos publikum i Bergen Kunstmuseum enn den ville gjort i et konvensjonelt fotballforum. Det kan man forvisse seg om når ideene utdypes i Johannessens «artist book» med den absolutt dekkende tittelen «Fotball med meir». Fotografiene av forfatteren i ferd med å trene på «kneskudd» - med dekorativt anbrakte - «kneplaster», lar oss ane en linje tilbake til Berlindadaismens motto om «Hver mann sin fotball» på 20-tallet. Det samme gjelder den eksperimentelle medisinske oppfølgingen fra lagets lege. Ikke minst gjennom et spesialutviklet «kosttilskudd» basert på de oppmalte fotballskoene som Gøran Sørloth brukte i praktkampen mot Italia i 1991. Trolig virker nok blomsterkrukka med gras fra det bergenske ballvidunderet Roald «Kniksens» Jensens barndomshjem mer ansporende, når Skansemyren ifølge egen prognose rykker opp i eliteserien i 2014. Innen den tid har nok Kurt Johannessen gått over i veteranenes rekke, men praktiserer trolig den «trampolinefotball» han nå arbeider aktivt for å gjøre til OL-gren.
Duchampsk vri
«Det kan ikke lenger være et spørsmål om plastisk skjønnhet», skrev Marcel Duchamp som kommentar til sitt første readymade-objekt - «Flasketørkeren» - i 1914. Dette underskriver Peter Johansson med å plassere rader av ryggvendte pyntenisser like tett som juletrepynt på sin rekonstruksjon av Duchamps ikon. «Gubbslem» kaller Johansson den falliske kitschmonolitten, en tittel som i svensk debatt har blitt brukt om antifeministiske og mannssjåvinistiske
utsagn. Johanssons duchampske regi retter seg med beisk humor mot gubbeveldets unisone oppgulp, som skjer innenfor en struktur der menn bare ser og henvender seg til menn. Og der de i sine uniforme utgaver blir mer og mer inntørket.

Harald Flor

lukk vindu