1

Fotballglimt i øyet
STAVANGER: Her skulle Åge Hareide vært! Eller sportsjournalistene. Samtidskunstselskapet Carma kastet et skeivt lys på idrett, da de i helgen bød på performance og danseforestilling.

Kristin Aalen

Latteren løsnet fort da 40 tilskuere på trebenker i en av ølhallene grep parodien lørdag kveld. Hvor seriøst to herrer i fotballdrakt og en i forskerfrakk enn uttalte seg, her ble vi utsatt for en sprø lek med forskning omkring idrettsprestasjoner. - Da vi i Skansemyren Ballklubb falt ned til 7. divisjon, måtte vi jo få oss et motto. Det ble «fotball med glimt i øyet», sa Arne Instebø i hvit frakk.
Raljeringskunst
Men der vanlige idrettstalsmenn nok taler i overført betydning, gikk Skansemyen-forskerne håndfast til verks. Publikum skrattlo da performancekunstner Kurt Johannessen forklarte lysbildet på veggen: Et glimt operert inn i øyet til en fotballspiller.
Studier av gress
Slik raljerte aktørene med klisjeer innen idrettssjargong. Espen Storstrand gjorde suksess med sine studier av gresset som Roald Kniksen Jensen skal ha spilt på. Kunstneren demonstrerte evne til å høre gresset gro og måle hvor fort det vokser. Gjennom det ene eksperimentet sprøere enn det andre, løftet Skansemyren Ballklubb seg opp fra 7. divisjon og vant til slutt Champions League. Men da var tilskuerne gjennomtrengt av kulde fra veggene i ølhallen og ganske lei. Flere syntes performancekunstnerne gjentok sine egne grep uten dramaturgisk stigning i forestillingen.

Stavanger Aftenblad