TOLVTE SAMTALE

Kurt Johannessen er den ledende norske performance-kunstner. I 20 år har han arbeidet innenfor genren, i tillegg til installasjoner, land art og billedproduksjon. En hel rekke små Artist books med underlige og poetiske tekster har også kommet fra hans hånd gjennom flere år.
Hans performancer spenner over et vidt register både tematisk og med tanke på virkemidler og stedsvalg. Likevel er det noen egenskaper som karakteriserer nesten alle hans performance-verk, så vel som hans kunst for øvrig. Det er bruken av enkle virkemidler, og det er den lett absurde karakteren som gjør hans arbeider mangetydige, og som gir dem en særegen poetisk og gåtefull dimensjon. Slik vi også ser det i Tolvte samtale.

På en våt og kald høstkveld i 2002 iscenesetter han sin performance i et lite skogsvann på veien opp fra Munkebotten til Storavannet. Kledd i sin mørke dress, hans "varemerke" som performancekunstner, blir han rodd ut og plassert midt I vannet
I kaldt høstvann til knærne blir han stående. Med jevne mellomrom, og med rolige bevegelser, bøyer han seg fremover og lar hendene bevege seg varsomt over vannet. I nær en time fører han sin samtale mens mørket siger på og regnet siler ned inntil kroppen blir ett med vannet, skogen og mørket.
En suggestiv hendelse og et suggestivt bilde var blitt skapt i en regntung og tidlig høstkveld.

Dag Sveen